Terug naar overzicht

Eerste mijlpaal bereikt in de ontwikkeling van de naastenfunctionaliteit

Een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Koppeltaal is gezet: de eerste mijlpaal in de ontwikkeling van de naastenfunctionaliteit is bereikt. Deze nieuwe functionaliteit maakt het mogelijk om directe naasten van een cliënt of patiënt – zoals ouders, mantelzorgers of andere betrokkenen – actief te betrekken bij hybride zorgprocessen. Dit biedt behandelaren extra mogelijkheden om het zorgnetwerk rondom de cliënt of patiënt te benutten bij de behandeling. Hiermee ontstaat er meer ruimte voor samenwerking in de zorg, met als doel beter afgestemde en effectievere behandelingen.

De ontwikkeling van deze functionaliteit is een direct antwoord op een sterke behoefte die door zorgaanbieders en leveranciers werd uitgesproken. Koppeltaal heeft dit signaal uit de praktijk opgepakt en vertaald naar een concrete oplossing.

Wat betekent dit voor de praktijk? 

De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg zijn lang, en de druk op behandelaren neemt toe. Door naasten actief te betrekken, wordt het zorgnetwerk rondom de cliënt beter benut. De naastenfunctionaliteit bevordert niet alleen de samenwerking, maar verhoogt ook de effectiviteit van de behandeling. In de jeugd-ggz, waar ouderbetrokkenheid cruciaal is, kan dit het verschil maken tussen een moeizaam en een vlot traject. Dankzij de naastenfunctionaliteit kunnen ouders niet alleen meekijken, maar – waar passend – ook namens hun kind bijdragen aan het behandelproces.

Een voorbeeld: een ouder van een kind in de jeugd-ggz vult online vragenlijsten in over het gedrag van hun kind, via Koppeltaal. Dit geeft de behandelaar waardevolle inzichten in de thuissituatie, wat helpt bij het opstellen van een passend behandelplan. Deze informatie maakt het mogelijk om sneller en effectiever op de zorgbehoeften van de cliënt in te spelen en zorgt zo voor beter afgestemde zorg. 

Toekomstige uitbreidingen

Hoewel de eerste toepassingen vooral gericht zijn op de jeugd-ggz, is de ambitie van de naastenfunctionaliteit breder. Ook in andere zorgdomeinen binnen en buiten de ggz kunnen verschillende typen naasten een waardevolle rol spelen in het behandelproces. Waar in de jeugd-ggz bijvoorbeeld ouders en leerkrachten nauw betrokken zijn, kan het in andere situaties gaan om mantelzorgers, buren of andere (informele) hulpverleners. Denk bijvoorbeeld aan de verslavings- of eetstoorniszorg, waar de betrokkenheid van naasten vaak een belangrijke factor is in het herstelproces. Door het sociale netwerk van de cliënt structureel te betrekken, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit en effectiviteit van zorg verder te versterken.

Over Koppeltaal

Koppeltaal ondersteunt zorgverleners bij het integreren van eHealth in behandelprocessen door gegevens uit diverse bronnen – zoals het EPD, ROM-vragenlijsten en eHealth-modules – efficiënt met elkaar te verbinden. Dit leidt tot minder administratieve lasten en meer gebruiksgemak voor zowel behandelaar als cliënt. Koppeltaal blijft zich continu ontwikkelen op basis van signalen uit de praktijk. De introductie van de naastenfunctionaliteit is daar een voorbeeld van.

De naastenfunctionaliteit is breed inzetbaar in uiteenlopende use cases. We willen zorgorganisaties en leveranciers dan ook van harte aanmoedigen om hun ideeën en mogelijke toepassingsscenario’s met ons te delen. Neem vooral contact met ons op via koppeltaal@vzvz.nl.