Succesvolle samenwerking tussen Vitaalpunt, Medicore en Therapieland

Het is de eerste keer dat met Koppeltaal vanuit een EPD een koppeling met een eHealth platform wordt gemaakt. Medicore implementeerde deze koppeling met het eHealthplatform Therapieland in samenwerking met én bij Vitaalpunt, een behandelcentrum voor GGZ in Amsterdam. Het is een enorme stap vooruit dat eHealth nu direct beschikbaar is vanuit het EPD.

Via de koppeling voor uitwisseling van cliënt- en medewerkersgegevens en Single Sign-on kunnen zorgverleners bij Vitaalpunt direct via MC EPD en wellbee eHealth modules van Therapieland benaderen en gebruiken. Willemijn Dekker, algemeen directeur bij Vitaalpunt, was nauw betrokken bij de implementatie. Ze legt uit dat op de korte termijn vooral de SSO-koppeling (singe sign on, eenmalig aanmelden) direct tijdswinst oplevert voor zorgverleners.

Lange termijn visie

“Maar de échte winst zit in de toekomst. De infrastructuur van Koppeltaal maakt de weg vrij om in de toekomst veel makkelijker ook andere applicaties te koppelen,” zegt Willemijn Dekker. Door de standaardisering is er minder maatwerk nodig en kost een nieuwe koppeling minder ontwikkeltijd, doorlooptijd en dus geld. “Daardoor krijgen zorgverleners steeds makkelijker, sneller en met minder kosten toegang tot informatie en systemen. Daar heeft iedereen belang bij. Het verlaagt de drempel voor toegang tot informatie en gegevensuitwisseling en dat versnelt het werkproces. ICT faciliteert op die manier het behandelproces”.

Koppeltaal ondersteunt de toegankelijkheid van eHealth

Ook Zweder Bergman, Product Manager GGZ en Koppeltaal bij de VZVZ is enthousiast over de aansluiting. “Elke GGZ-instelling heeft zijn eigen kijk op hoe IT het zorgproces moet ondersteunen. Dat geldt ook voor de toepassing van eHealth interventies in het blended-care proces. Koppeltaal ondersteunt de toegankelijkheid van eHealth ongeacht de IT-strategie. Dat betekent voor de instelling keuzevrijheid: nu en straks.

Een aantal GGZ-instellingen werkt al met Koppeltaal via een eHealthplatform of een zelf gebouwd platform. Het bijzondere van de livegang bij Vitaalpunt is dat voor het eerst eHealth direct beschikbaar komt in het EPD, het centrale systeem binnen een GGZ-instelling. Dat betekent dat we ook hiermee hebben aangetoond dat eHealth ook op deze manier prima te ontsluiten is. Ik ben ervan overtuigd dat dit andere GGZ-instellingen en EPD-leveranciers zal stimuleren om in het kader van de VIPP GGZ ook deze variant toe te passen.”

Standaardisatie neemt toe

Jeroen Gent, Product Owner en kartrekker van de implementatie binnen Medicore: “We zijn met dit project gestart om de zorgverlener te faciliteren. Met slimme koppelingen zijn minder kliks nodig en kunnen zorgverleners efficiënter werken. Dat is uiteindelijk wat we willen: empower people.”

Om goede en betaalbare zorg te kunnen blijven leveren neemt standaardisatie en interoperabiliteit overal toe. “We proberen onze producten altijd zo veel mogelijk volgens standaarden te ontwikkelen. Medicore loopt nu voorop met de koppeling via Koppeltaal en werkt zo mee aan standaardiseren van het ICT-landschap van GGZ-instellingen.” Nu deze koppeling live is, zijn we natuurlijk nog lang niet klaar. We ontwikkelen volop door om meer koppelingen beschikbaar te kunnen stellen.

Demo Vitaalpunt en Medicore

Om eHealth effectief in te zetten is het uitwissellen van cliënt gegevens tussen EPD en eHealth platform een voorwaarde. Jeroen Gent, productmanager Medicore en Hans Kuhry, directeur Vitaalpunt, tonen het eindresultaal van een succesvolle samenwerking.