Vitaalpunt

Vitaalpunt zal in oktober de beschikking krijgen over zorgcommunicatie tussen EPD Medicore en de eHealth applicatie van Therapieland via Koppeltaal.

Via Therapieland kunnen online behandelprogramma’s aangeboden worden aan de cliënt. Medicore koppelt deze applicatie via Koppeltaal aan MC EPD en wellbee. Voor een behandelaar wordt het veel makkelijker om met deze applicaties te werken, omdat één keer inloggen via Single Sign-on (SSO) genoeg is om met beide applicaties te werken. Ook de kans op fouten wordt een stuk kleiner omdat handmatig registraties overnemen niet meer nodig is. Gegevens van cliënten worden automatisch aangemaakt én up-to-date gehouden in Therapieland. Dubbel werk is verleden tijd.

Co-creatie met Vitaalpunt

Voor de aansluiting op Koppeltaal werkt Medicore intensief samen met Vitaalpunt, een behandelcentrum voor GGZ in Amsterdam. Vitaalpunt maakt gebruik van verschillende e-health applicaties zoals een berichtenbox, apps en een zelf ontwikkelde leefstijlmodule via Therapieland. De aansluiting van MC EPD en wellbee op Koppeltaal heeft voor Vitaalpunt veel voordelen. Met name de gestandaardiseerde interface van Koppeltaal maakt het eenvoudiger nieuwe apps beschikbaar te maken voor behandelaar en cliënt. Hans Kuhry, directeur bij Vitaalpunt, legt uit: “Wij gebruiken applicaties ter versterking van de behandeling. Onze behandelaren geven cliënten huiswerk mee, bijvoorbeeld het volgen van de leefstijlmodule. Het kost een behandelaar straks minder tijd om dit soort programma’s of apps beschikbaar te stellen in het cliëntenportaal. Vanuit de selectie die de behandelaar beschikbaar stelt, kan de cliënt zelf kiezen wat hij gaat gebruiken. Dat is écht meer regie voor de cliënt.”

Initiatief vanuit de GGZ

Koppeltaal is een initiatief vanuit de GGZ. Het gebruik van e-health applicaties binnen de GGZ neemt al jaren toe en wordt ook door de overheid gestimuleerd via VIPP-programma’s. Er is sterke behoefte aan gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens tussen applicaties. GGZ-instellingen werken met verschillende systemen van verschillende leveranciers met verschillende IT-platforms. Die communiceren niet altijd goed met elkaar en dat maakt het lastig om data van 2 of meerdere applicaties van verschillende leveranciers samen te voegen in 1 dossier. Het gevolg: versnippering in dossiers en veel dubbel werk.

Stekkerdoos om 1 taal te spreken

De uitdaging ligt in het koppelen van informatiestromen uit verschillende bronsystemen met één taal. Stichting Koppeltaal bedacht hier een oplossing voor: een standaard waarmee GGZ-instellingen hun EPD, e-health, ROM en andere online toepassingen met elkaar kunnen integreren. Dit kan met de landelijke integratie- en informatiestandaard Koppeltaal. Je kunt Koppeltaal zien als een stekkerdoos die er ervoor zorgt dat verschillende systemen samen één taal spreken. Zo kan Koppeltaal praten met andere applicaties. Met Koppeltaal kan bijvoorbeeld een activiteit aan een gebruiker in een andere applicatie worden toegekend. Via Single Sign-on kunnen gebruikers naadloos overstappen naar een andere applicatie zonder daarvoor opnieuw in te loggen.

Standaardisatie neemt toe

De zorg ontwikkelt zich tot een netwerk waarin zorginstellingen, cliënten, behandelaren en verzekeraars steeds meer samenwerken en informatie delen. Om goede en betaalbare zorg te kunnen blijven leveren neemt standaardisatie en interoperabiliteit overal toe. Jeroen Gent, Product Owner bij Medicore, licht dit toe: “Wij zijn trots dat Medicore hierin voorop loopt en nu meewerkt aan het standaardiseren van het GGZ IT-landschap. We proberen onze producten altijd zo veel mogelijk volgens standaarden te ontwikkelen en adopteren moderne technieken voor informatie-uitwisseling. Zo bouwen we continu aan gebruiksvriendelijke software die data-uitwisseling met andere systemen mogelijk maakt.”